De Ronde van Vedett
25 t/m 27 maart 2016

Een wieler-driedaagse met een cultureel randprogramma . De eerste editie werd georganiseerd door de nieuwe Stichting Koers & Cultuur Deventer. De wielerronde door Deventer, met thematische cultuurverbinding, sprak DCC aan. Sport is belangrijk omdat het gezond is voor het lijf en cultuur voor de geest, en beiden beïnvloeden elkaar weer positief. Het is een Deventer gebeuren met landelijke uitstraling. En bijzonder origineel niet het traditionele rondje om de kerk maar door de kerk!                                                                                                              
Het weekend startte op vrijdag 25 maart in café De Hip waar Almar Otten zijn nieuwe thriller ‘De renner van het Bergkwartier’ presenteerde. Die avond was er ook een wielerquiz  met een ‘petje op, petje af’ en fragmenten uit wielerdocumentaires. Er was muziek van de Octoband (Holland Sport) en het bekende wielerspel uit dat programma was het hele weekend aanwezig.
Op zaterdag 26 maart presenteerde Mart Smeets in De Hip ‘De Avondetappe’ met als gasten o.a. Peter Winnen, Rick de Leeuw, Henk Lubberding en Bert Wagendorp. Deventer prominenten schoven aan. Er werd live-muziek (wielerballades) gespeeld door Rick de Leeuw, Alex Roeka, Ocobar en Peter Winnen.  
Het hoogtepunt was de wielerkoers op zondag 27 maart: De Ronde van Vedett, in samenwerking met wielervereniging De Zwaluwen uit Deventer. Start en finish was op de Deventer Brink. Het parcours van 2 km. voerde via de Bergstraat over de kasseien door het monumentale Bergkwartier (met klimmingen en afdalingen) en ging vervolgens dwars door Bergkerk, Hipshop en café De Hip. Dus geen rondje óm, maar dóór kerk, winkel en kroeg.

Een groepje enthousiastelingen rond Fons Scheepstra wilden graag een wielerevenement organiseren door het prachtige Bergkwartier.
Een idee werd in de zomer van 2015 een plan en er werd een ‘vriendenclubje’ gemaakt welke dit tot stand zou moeten brengen. Doordat dit allemaal mensen waren met full-time banen, werd het organisatie-traject rustig bewandeld. Tegen het einde van 2015 werden de plannen werkelijk concreet, maar omdat er nog weinig op tafel lag, was het moeilijk mogelijke subsidie-verleners mee te krijgen.
Voor het eind van het jaar werd er een promo-film gemaakt, die in beeld bracht wat wij in ons hoofd hadden. Iedereen die het filmpje zag, reageerde enthousiast, maar het bleef een uitdaging om de financiën rond te krijgen. Gelukkig was er wel een hoofdsponsor Vedett.
Na de oprichting van de ‘Stichting Koers en Cultuur’ kwam alles in een stroomversnelling en schoof wielervereniging De Zwaluwen enthousiast aan bij de organisatie.
Terwijl het evenement door grote inzet van ons ‘clubje’ organisatorisch van de grond kwam, lukte het toch niet een andere grote sponsor over de streep te trekken.
Met de dreiging van een groot gat in de begroting, is er hard gewerkt om meer kleine sponsoren aan te trekken en overal te kijken naar mogelijkheden om toch aan het benodigde geld te komen. Op die manier kwamen de organisatie ook bij DCC terecht.

Olaf Witkamp, lid Stichting Koers & Cultuur: “Wij zijn DCC dankbaar dat het heeft bijgedragen aan de totstandkoming van het evenement. Het is een minstens zo groot succes geworden als dat wij hadden gehoopt en een jaarlijks evenement lijkt, gezien de reacties, geboren. Wij hebben het vertrouwen dat de sponsoring komend jaar een stuk voorspoediger zal verlopen. De Stichting Koer en Cultuur wil DCC hartelijk danken, aangezien u ons heeft bijgestaan om juist die eerste keer van de grond te tillen!