Samen Open Joodse Huizen
30 april en 1 mei 2016

Het Etty Hillesum Centrum (EHC) vindt het belangrijk dat mensen weet hebben van wat er in de tweede Wereldoorlog gebeurde. Dan is kennis belangrijk, maar ook beleving. Het programma van Open Joodse Huizen, op 30 april en 1 mei, was een combinatie van beide. Op zaterdagmiddag 30 april was er een opera over een jongen die na zijn onderduik in het katholieke Brabant weer bij zijn getraumatiseerde ouders terugkwam. Op zondagochtend werden huizen in Deventer opengesteld waar Joodse bewoners hun laatste reguliere adres hadden. De huidige bewoners van het pand vertellen de geschiedenis van deze mensen. ’s Middags waren er in het EHC een aantal korte voorstellingen te zien: Thea Rijsewijk met een programma rond Marga Minco, Stan Fritszchi met ‘een Joods huis’ en de afsluiting is muziek van klezmergroep Jottem.

Open Joodse Huizen Deventer was een geslaagd evenement! Per huis kwamen gemiddeld 25 bezoekers per ronde langs. De middagvoorstellingen in het Etty Hillesum Centrum trokken zo’n 60 bezoekers. De schatting is dat in totaal 500 personen de huizen en de voorstellingen hebben bezocht.
De reacties waren bijzonder; zo was er een oude dame die in haar jeugd in dezelfde straat woonde en had gezien dat de mensen waarover het verhaal ging, werden weggevoerd. Ook werd er vaak nagepraat in een huis over de gevolgen die vervolging en vluchten voor een oorlog hebben, waardoor meer invoeling ontstond met de vluchtelingen die nu in Nederland een toekomst hopen te vinden.
Het theaterprogramma met voorstellingen en muziek, waaraan DCC een financiële bijdrage leverde, bood een welkome afsluiting en bood iedereen de gelegenheid  elkaar na afloop te ontmoeten en na te praten. Ook was het met de DCC-bijdrage mogelijk om de entreeprijs relatief laag te houden.

Deventer Cultuur Club vindt het een innovatief project met aandacht voor historisch perspectief en bovenal heeft het alles te maken met de Deventer bevolking. Compliment voor de samenwerking die is gezocht met de huidige bewoners van de panden waar Joodse mensen zaten ondergedoken.